Mer lokal mat i kommunernas kök

För fyra år sedan möjliggjorde en ny livsmedelsupphandling att fler lokala livsmedelsproducenter kunde lämna anbud och leverera till de kommunala köken. Nyligen blev det klart att det blir ännu mer lokal mat i de kommunala verksamheterna!
En skål med kokt potatis och dill

För fyra år sedan möjliggjorde en ny livsmedelsupphandling att fler lokala livsmedelsproducenter kunde lämna anbud och leverera till de kommunala köken. Nyligen blev det klart att det blir ännu mer lokal mat i de kommunala verksamheterna, sedan upphandlingen förnyats med utökade möjligheter för lokala aktörer.

Det är de fem kommunerna Mora, Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro som tillsammans arbetat för att öka andelen lokal mat i de kommunala köken.

Kostcheferna i de fem kommunerna har, tillsammans med Mora Kommuns inköpscentral som är samordnare för samtliga kommuner, utformat livsmedelsupphandlingarna för att göra det lättare för lokala och mindre leverantörer att lämna anbud. Tack vare det har andelen lokalproducerad mat ökat i de kommunala köken under den senaste tilldelningsperioden på fyra år. I höstas började kommunerna arbeta med anbudsförfrågningar för kommande tilldelningsperiod, som träder i kraft i oktober i år.

Författare Sofia Jemthans
Läs hela artikeln om den lyckade upphandlingen på Siljan News norra Dalarna